Barion Pixel
A kábítószer-kereskedelem elkövetőiről
2016. július, 23. írta
A kábítószer-kereskedelem elkövetőiről
dr. Kundrák Villő

Hazánkban a kábítószer-bűnözés területén alapvetően két bűnszervezeti formát határolhatunk el.

Az egyiket azok a hagyományos értelemben vett bűnszervezetek jelentik, amelyek nemzetközi szinten is egyre gyakrabban szerveződnek, és fő jellegzetességük, hogy nem a kábítószer-kereskedelem bűncselekmény elkövetésére specializálódnak, hanem a működésük során, illegális úton felhalmozott tőkét, eseti jelleggel, kábítószerben kívánják „megforgatni”. A másik elkövetési forma, kifejezetten a kábítószer-kereskedelem bűncselekményi kategóriára szakosodott, specializált bűnszervezeti forma, amelynek elsődleges jövedelemforrását is az ezekből a bűncselekményekből származó jövedelmek teszik ki. Ezek az elkövetők kiegészítő jogsértő cselekményeket csupán járulékosan követnek el.

Mindkét bűnszervezeti modellre egyaránt jellemző, hogy felépítésük többlépcsős, külön beszerzőket, szállítókat és dealereket foglalkoztatnak, akik sem egymást, sem pedig felsőbb kapcsolataikat nem ismerik[i], és a vezető szerepeket nem magyar anyanyelvű személyek töltik be.

További közös vonásuk, hogy e csoportokat etnikai, családi, vérségi alapon szerveződő, főként török, bolgár és koszovói albán körök képezik.

Magyarországon a legnépszerűbb kábítószerek népszerűségi sorrendben: a marihuána, a kannabisz, a hasis, a heroin, a kokain, az amfetamin, a metamfetamin, az ecstasy, az LSD, és a szintetikus kábítószerek.[ii]


Az első vietnámi származású elkövetőkből álló szervezett bűnözői körök által üzemeltetett kenderültetvények a 2008-as év második felében, Budapest és Pest megye környékén kezdtek el megjelenni. A megelőző évekhez képest 2011-re közel megtízszereződött a rendőrség által felszámolt ipari méretű és minőségű cannabis-ültetvények száma. Az e tevékenység végzéséhez szükséges tudás, tapasztalat, a berendezések jelentős része és a szükséges anyagi háttér Hollandiából, illetve főként a csehországi vietnámi köröktől származik.

Manapság a szakemberek, illetve a társadalmak számára a kábítószerpiacot elárasztó, minden korábbinál gyorsabb ütemben felbukkanó szintetikus kábítószerek gerjesztik a legsúlyosabb kihívásokat.

Az új pszichoaktív anyagokból (avagy „új kábítószerek”, amelyeket gyakran „legal high” szerként árusítanak) az EU-ban az elmúlt évben nagyjából heti kettőt fedeztek fel.[iii] A dizájner drogok egyre fokozódó elterjedése legfőképpen annak tudható be, hogy az előállításukhoz szükséges szakértelem - az internet, illetve kelet európai, kémiai szaktudással rendelkező személyek bevonásával, esetleg a „börtön iskolában” elsajátított tudás, vagy illegális könyvek felhasználásával - gyakorlatilag bárki számára könnyen elérhető. További fontos tényező, hogy az e típusú kábítószerek behozatala az ország területére a terjesztők számára különösebb nehézségek nélkül véghez vihető.

Jellemző a szintetikus kábítószerekre, hogy értékesítésük és megrendelésük interneten, kiszállításuk pedig postai úton keresztül történik. Igen gyakran, kristály, fürdősó, füstölő, növénytápszer álnéven forgalmazzák őket.

Magyarországon a kokaint használók aránya alacsony. A kábítószert az ország területére főként nyelők és rejtők juttatják el.[iv] Szervezőik az út legapróbb részleteit is kifundáló nyugat-afrikaiak, általában nigériaiak. A budapesti repteret főként horvát és román csoportok használják kokain csempészetre. A magyar elkövetőek elsősorban Hollandiába, Spanyolországba és Olaszországba továbbítják a kokain csomagokat.

A heroin, mely Budapest centrikus kábítószer, elsősorban török és vietnámi terjesztők által, a kínai piacok környékén kerül forgalmazásra. Használata csökkent. Ez annak tudható be, hogy az új anyagok alacsonyabb beszerzési áruk miatt kiszorítják a piacról. Összességében, a kábítószer-kereskedelem tekintetében megfigyelhető a Budapest centrikusság, amely azonban fokozatosan oldódni látszik.[v]

[i] Kurdics Mihály: A kábítószer itt van testközelben, ahogyan egy rendőrtiszt látja, 2zsiráf Kiadó, 1996, 81- 83. o.
[ii]
 Nemzeti Drog Fókuszpont, Éves Jelentés, 2015
[iii]
Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ központ honlapja, elérhető: https://drogfokuszpont.hu/megjelent-a-2015-evi-europai-kabitoszer-jelentes/ (2016.06.05)
[iv]   Discovery Chanel, elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=O-GnAaiBpko (2013.05.15)
[v] Bebesi Zoltán: Kábítószer-bűnözés és terrorizmus, Doktori értekezés, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Budapest, 2009, 19. o.