Barion Pixel
GYED EXTRA
2016. november, 21. írta
GYED EXTRA
dr. Bakonyi Lilla

Sok anyuka tudja, hogy korábban egy gyermek után csak egy ellátást lehetett igénybe venni, így ha két gyermek egymáshoz közeli időpontban született, akkor az új pici kiütött egy régi jogosultságot. Illetve nem nagyon "érte meg" visszamenni dolgozni, hiszen akkor is sok támogatástól esett el a család. Szerencsére azonban ez a szabály megváltozott.

Amennyiben 2014. január 1. napját követően született/születik új gyermek, a GYED-re jogosult szülőnek nem kell lemondania a korábban született gyermek után járó ellátásról, hanem a két gyermek után párhuzamosan kaphatja azt.


Amennyiben a tilalom alapján 2014. január 1. napját megelőzően szüneteltette valaki az idősebb gyermeke után járó ellátást, a GYED folyósítását ismételten kérheti a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnál.

Az is nagy könnyítés, hogy a GYED-re jogosult szülő a gyermek egy éves korának betöltését követően korlátlan időtartamban visszamehet dolgozni, csak be kell jelentenie a munkáltatónak, hogy a munkavégzés mellett a GYED-et is igénybe kívánja venni.

A statisztikák azt mutatják, hogy egyre többen élnek a különböző gyermekvállalási támogatások, így a  GYED Extra lehetőségeivel is, de talán még mindig sokan nincsenek tisztában az új szabályokkal, ezen próbál jelen cikkünk, és cikksorozatunk segíteni, melynek folytatásában a GYES szabályait mutatjuk majd be a kedves olvasóknak.


Következő olvasása
Iszik vagy vezet?