Barion Pixel
Hogyan vehetjük fel elhunyt hozzátartozónk nyugdíját?
2016. október, 2. írta
dr. Zsellér Ágnes

Amikor valakinek egy közeli hozzátartozója elhalálozik a hatalmas fájdalom közepette rengeteg intéznivalóval találja szemben magát.
Ügyfeleimmel számtalanszor előfordul, hogy miközben gondoskodnak a szeretett személynek kijáró temetésről, intézik az ezzel járó dolgokat, fedezik ezek kiadásait, gyorsan szembesülniük kell a rendelkezésére álló pénzösszeg hirtelen megcsappanásával. A még meglévő költségek fedezésére pedig rövid határidőn belül valamilyen forrást kell szerezni.

Ezekben az esetekben tájékoztatni szoktam az ügyfeleimet annak a lehetőségéről, hogy amennyiben az elhunyt időskori nyugellátásra volt jogosult, akkor a még esetlegesen folyósításra kerülő nyugdíjat is fel lehet használni a kiadások fedezésére. Lássuk, hogy miként!

A nyugdíjat nem lehet örökölni, nem képezi az örökség tárgyát, azonban vannak olyan esetek, amikor a jogosult halálát követően is fel lehet venni a nyugdíjat.


Ki és milyen esetben lehet jogosult felvenni az elhunyt nyugdíját?

 Csak az elhunyt életében fel nem vett nyugellátást lehet a halálát követően felvenni. Erre az elhunyttal közös háztartásban együtt élő házastárs, gyerek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér jogosult – egymást követő sorrendben - a halál napját követő 1 éven belül.

Abban az esetben, ha az elhunyt egyedül élt, azonban van örököse, úgy az örökös veheti fel a hagyatéki végzés jogerőre emelkedését követő 1 éven belül.

Érdekes lehet, hogy hol és milyen ügyintézést igényel ennek lebonyolítása?

Az igényléshez az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatósága rendelkezik az együtt élt családtag részére egy erre a célra rendszeresített nyilatkozattal. A nyilatkozat tartalmazza az elhunyt adatait - ami magában foglalja az ellátásának folyósítási törzsszámát is - továbbá amelyből megállapítható a rokoni kapcsolat, illetve az egy háztartásban történt együttélés. Ennek kitöltését és a benyújtását követően kaphatjuk vissza a fel nem vett nyugellátást. Örökös részére a jogerős hagyatéki végzés (öröklési bizonyítvány) alapján fizethető ki a fel nem vett nyugellátás. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a nyugellátás felvételére jogosított más személy a jogosult halálának tényét és annak időpontját tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.