Barion Pixel
Többes állampolgárságú gyermek állampolgársági jogának rendezése
2016. október, 25. írta
Dr. Bujdosó Melinda
Egyre gyakoribb, hogy egy magyar és egy külföldi állampolgár párkapcsolatából külföldön gyermek születik. Mikor lesz ilyen esetben magyar állampolgárságú a gyermek?

Abban az eserben, hogyha a szülők valamelyike magyar állampolgár volt a gyermek születése pillanatában, akkor a születéssel a gyermek magyar állampolgárságot szerez  a születés helyétől függetlenül.

Anyakönyvi kivonat

Még ha az állampolgárság a születéssel automatikusan létre is jön, szükséges annak anyakönyvezése, méghozzá Magyarországon. Első olvasatra egyértelműnek tűnhet ezen elv, de vegyünk például egy olasz apától és egy magyar anyától Olaszországban született gyermeket. Miután az olasz és magyar jog is a vérségi elvet követi, a gyermek egyben olasz és magyar állampolgár is lesz. A szülők azonban kényelmi szempontból – mivel ott élnek - a gyermeket csak Olaszországban anyakönyvezik. Fel sem merül bennük a kérdés, hogy további teendőjük lenne, de  nincs is addig gond, amíg magyar érintettség fel nem merül. Azonban, hogyha a későbbiekben megromlik a szülők viszonya, útjuk kettéválik, és tegyük fel, hogy az anya úgy dönt, hogy gyermekével hazaköltözik Magyarországra,ez esetben akkor fog rádöbbenni arra, hogy számos bürokratikus akadályba ütközik magyar anyakönyvi kivonat hiányában. A gyermek ugyanis enékül nem élhet állampolgársági jogaival és kötelezettségével, nem kap személyigazolványt, útlevelet, nem jár társadalombiztosítás ellátás utána, illetőleg betegbiztosítással sem fog rendelkezni.


Nehezíti a továbbiakat, ha a gyermek házasságon kívül született, mert úgy teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat megtétele szükséges a magyar anyakönyvi kivonat beszerzéséhez. További gondot okoz, ha a szülők viszonya annyira megromlik, hogy az apa nem kíván már részt venni az eljárásjogi hercehurcában és nem teszi meg az elismerő nyilatkozatot. Ekkor olyan furcsa helyzet állhat elő, hogy a gyermeknek két eltérő tartalmú anyakönyvi kivonata lesz, egy ahol lesz apa feltüntetve, és egy másik, amelyen  pedig nem.

Az olasz anyakönyvi kivonat azonban az apaság igazolására alkalmas közokiratnak minősül. Semmiféle felülhitelesítésre nincs tehát szükség. Megjegyzem, ez nem csak az olasz anyakönyvi kivonatra érvényes, hanem minden olyan állam által kiállított közokiratra, amely részese a felülhitelesítés mellőzéséről szóló nemzetközi egyezménynek.