Barion Pixel
A skizofrénia hátterében
2016. október, 2. írta
-

A skizofrénia a pszichiátriai betegségek közül az egyik legsúlyosabb, bár csupán a népesség 1%- át érinti. Az ilyen betegek úgy érzik, hogy gondolataik és cselekedeteik külső ellenőrzés alatt állnak. Vannak, akik azt képzelik, hogy szellemek üldözik őket, mások abnormálisan eltúlozzák saját személyük fontosságát. A leggyakoribb azonban azoknak a betegnek a száma, akik azt hiszik, hogy gonosz erők üldözik őket, vagy összeesküdtek ellenük.


„A fogalom, a tudathasadás, megkettőzött tudatot jelent, de ez egy összefoglaló fogalom. A skizofrénia betegségcsoporton belül különböző típusok vannak, tehát a kettőzött énnel rendelkező skizofrén az a betegeknek csak egy kis része." - nyilatkozta Dr. Szanyi Tamás, a Fővárosi Önkormányzat Szentgotthárdi Betegek Otthona vezető főorvosa.

A skizofrénia hátterében

A skizofrén betegeket hallucinációk, téveszmék, bizarr viselkedés és zavart gondolkodás jellemzi. A tünetek általában már fiatal korban jelentkeznek. Annak ellenére, hogy a betegség egy idős az emberiséggel, a pontos okát ma sem tudják az orvosok. Annyi bizonyos, hogy a hajlam örökölhető. Ez azt jelenti, hogy skizofrének rokonai között nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, de nem szükségszerűen. Egyes kutatók szerint a skizofréniás betegek nagyobb agykamrával rendelkeznek, és ez agyszövetük fogyását, sorvadását sejteti. Azt is megfigyelték, hogy a télen született gyerekek között, valamint az alacsonyabb iskolázottságú népesség körében valamivel gyakrabban fordul elő a betegség. De szerepe lehet még a családi körülményeknek és a szülő-gyerek kapcsolatnak is.


Csak tüneti kezelés lehetséges

A skizofrénia életre szóló, gyógyíthatatlan betegség. A kezelésekkel valójában a probléma nem szüntethető meg, csupán tünetmentessé tehető a beteg. Ma már az összes tünetre egyetlen, univerzális gyógyszert kell szedniük a betegeknek, egész további életükben. Emellett azonban fontos szerepet játszik, hogy elfoglalják magukat. Egy speciális művészetterápia segítségével a betegek kreativitását, alkotási készségét fejlesztik. A festményekből, rajzokból a skizofrénia tüneteire lehet következtetni, de nyomon lehet követni a beteg állapotának javulását vagy romlását is. A skizofrének legtöbbször önarcképet, emberi alakokat, testrészeket vagy fákat rajzolnak. A skizofrén betegekre jellemző, hogy a gyermekmotívumokat részesítik előnyben. Rajzaikból a szakember egyértelműen tud következtetni a betegség jeleire. A művészetterápia alkalmazásakor a beteg kifejezi saját lelki világát, az élethez való viszonyát, segítségével a társadalom hasznos tagjának érzi magát. De ez által mi is jobban megérthetjük a skizofrén emberek nagy titkait, szenvedéseit, szorongásait. A festés, alkotás öröme segíti ezeket a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket, hogy elviselhetőbb életet éljenek.

Forrás: www.freepress.hu