Barion Pixel
Ezek a bántalmazás jelei
2017. január, 17. írta
Ezek a bántalmazás jelei
Jog és Pszichológia Tanácsadó Bt., dr. Kundrák Villő

A statisztikák alapján minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját. Ennek ellenére a családon belüli erőszakot óriási látencia jellemzi: sok eset soha nem kerül a hatóságok tudomására. Hogyan veheti mégis észre a bántalmazott környezete, például egy pedagógus vagy egy szomszéd, hogy a gyermek családon belüli erőszak áldozata? A Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyermekpszichológusát és szakmai vezetőjét, Reményiné Csekeő Borbálát, kérdeztük a témával kapcsolatosan. Villáminterjú.


Nagyon nehéz helyzetben van egy pedagógus, akkor, hogyha már eleve egy vagy nagyon agresszív, vagy nagyon szorongó, egy nagyon extrovertált, vagy nagyon introvertált gyereket kap. Ha egy gyerek nagyon kilóg egy közösségből, mondjuk ő a leghangosabb, vagy a leghalkabb az egy jel. Tehát valami szélsőség fedezhető fel a magatartásában.

Abban az esetben pedig, hogyha nem egy krónikus bántalmazásról van szó, hanem valami trauma éri a gyereket, akkor biztos, hogy a traumát követően a magatartásában valami változás áll be. Ilyen változás például, hogyha hirtelen romlik a gyermek teljesítménye, hogyha hirtelen fogyni vagy hízni kezd, vagy hogyha eddig voltak vele magatartás problémák, most pedig a szavát se lehet hallani. A pedagógusoknak mindig igyekszem hangsúlyozni, hogy egy csendesen szorongó, de a feladatát mindig időben elkészítő gyerek éppúgy lehet tünethordozó, mint az a gyermek, aki folyamatosan verekszik, vagy az, akinek nagyon nagy hangja van.

A legfontosabb, hogy legyen az iskolában valaki, egy pedagógus, a könyvtáros, vagy valaki más, akinek van ideje és befogadókészsége arra, hogyha egy gyermek el akar valakinek valamit mondani, akkor tudja, hogy azt mikor és hol teheti meg.

A szomszédok vonatkozásában elmondható, hogy sok esetben nem akarnak nyíltan beleavatkozni a konfliktusba. Gyakran nem akarnak rendőrt hívni, mert az nagyon durvának tűnik a számukra. Ilyen esetekben javasolt a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál anonim módon, akár telefonon keresztül jelzést tenni. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak ezeket a jelzéseket kötelessége kivizsgálni.

 Fotó: Fáczán Ádám