Barion Pixel
Mit jelenthetnek az álmaink?
2017. november, 30. írta
Márki Anett Neszta
Hogyan lehetséges megfejteni az álmainkat?  

Az embernek előbb-utóbb lesz egy olyan álma, amelyre emlékszik, erősen foglalkoztatja a tartalma, és ezért megpróbálja azt megfejteni. Az álmok irodalmán belül vegyes elképzelések születtek azok értelmével, kiváltképp a jelentés felfedésének módjával kapcsolatban.

Álomfejtés vagy álomfelejtés

Az egyik, viszonylag szélsőséges nézet szerint, az álomfejtés célszerűtlen. A gondolat alapja, hogy az álom a tudattalan működés manifesztációja. Jótékony hatásai, mint például a szorongásoldás anélkül is megvalósulnak, hogy azokat elősegítenénk. Már önmagában az, hogy bizonyos álmainkra emlékszünk, csak egy hiba a gépezetben. Ennek nyomán, ha az álom célja az lenne, hogy tudatossá váljon és fel tudjuk idézni, akkor sokkal nagyobb számban tudnánk feleleveníteni a látott képsorozatokat.

Ki fejti meg álmainkat?

A pszichoanalízis egyik elterjedt módszere volt az álomelemzés. Freud többek között Az álomról című magyarul is megjelent írásában fejtette ki, hogyan képes a terapeuta felhasználni a páciensek álmait az analízis folyamatában. Napjainkban is számos alkalommal fordulhatunk és fordulunk szakemberhez, például ha rémálmok gyötörnek, vagy visszatérő álmaink nem hagynak nyugodni. Mégis, széles körben elterjedt, hogy talán ez lehet az a terület, ahol mi magunk vagyunk a szakértők. Saját elménket mi ismerjük a legjobban. A pszichológus feltehet jó kérdéseket, segíthet fókuszpontok keresésében, de végső soron a látens álomtartalomhoz mindig jellegzetesen egyedi szimbólumtársításokkal juthatunk el. Ezért is lehetnek alkalmatlanok az álmoskönyvek a valódi álomfejtésre, hiszen a halál nem mindig a hosszú életet jelenti, ahogyan a mezítelenség is többet jelenthet a szégyennél vagy a primitív szexualitás jelképénél.

Praktikus tippek

Ehhez a ponthoz érve teljes lehet a bizonytalanság. Kiderült, hogy még nem tudjuk pontosan, miért álmodunk, most pedig még azt sem világos, ki fejthetné meg az álomképeket, ha egyáltalán érdemes fejtegetésekbe bocsátkozni. Mégis szeretnénk néhány gondolatot, ha úgy tetszik tippet megosztani, amelyek jó kiindulópontok lehetnek az álommunkában.

  • Érdemes lehet már lefekvés előtt néhányszor elismételni, hogy emlékezni fogunk álmunkra. Valahogy fókuszba hozni már elalvás előtt az álomtevékenységet.
  • Vezessünk álomnaplót! Készíthetünk egy füzetet és tollat az ágyunk mellé, hogy amint felébredünk, lehetőleg azonnal le tudjunk jegyezni mindent, amire emlékszünk az aktuális álmunkból. Törekedjünk minél részletesebb leírásra! Írjuk le a felbukkanó érzéseinket is, az álomban és az álom után. Röviden átgondolhatjuk a leírtakat, majd kiegészíthetjük megjegyzésekkel, összefüggésekkel. Majd ezután elkezdhetünk strukturáltabban is gondolkodni a szereplőkről, a konfliktusról, ha van. Érdemes feltenni minden elemnél a kérdést: mire emlékeztet ez engem?
  • Az álomnaplón túl az álom verbalizálása is segíthet. Ha van rá lehetőségünk, akkor meséljünk a látottakról valakinek. Igyekezzünk szavakba önteni az élményt minél hamarabb, hiszen idővel egyre kevesebbre emlékszünk.

A fentiek természetesen nem helyettesíthetik egy szakember segítségét, illetve egyéb módszerekkel is közelebb kerülhetünk az álomtartalmakhoz.