Barion Pixel
Mitől vonzó egy nő? 3 válasz az evolúciós pszichológia szemszögéből
2017. március, 7. írta
Imre Nóra

SMindenki számára más az ideális pár külsőre és belsőre egyaránt, azonban mégis észrevehetők bizonyos tendenciák arra nézve, hogy milyen külső jegyeket tartanak általában vonzónak a férfiak.

Ezek az ember fejlődése során, évmilliók alatt alakultak ki, és megvolt a maguk szerepe az emberi faj minél sikeresebb reprodukciójában, így tudattalanul befolyásolhatják a mai férfiak ízlését is. De mielőtt bárki kétségbeesne, ha esetleg nem felel meg pontosan az evolúciós szempontból legideálisabbnak vélt képnek, fontos tudni, hogy  a férfiak többsége is jelentősen összetettebbannál, semhogy csak az ilyen nőket keresse. A környezetünkben lévő számtalan példa rá a bizonyíték, hogy a párok tagjai sosem tökéletesek, mégis működik köztük a saját, egyedi, egymásnak szóló kémia – mert az evolúció csak a lehetséges utódok génállományával számol, míg az emberi természet ennél személyesebb szempontokkal is foglalkozik: a lélek jólétével, a boldogsággal és a szeretettel is. De lássuk, mik azok a szempontok, melyek a női testben leginkább megragadják a férfiakat!


1. A derék-csípő arány

A közvélekedéssel ellentétben a testalkat nem feltétlenül attól vonzó, hogy valaki mennyire vékony vagy kerekded – sokkal fontosabbnak tűnik a derék és a csípő egymáshoz viszonyított aránya! A csípő-fenék-combtájékon (az úgynevezett gluteofemorális régióban) tárolt zsírkészletek elengedhetetlenek a megfelelő menstruáció és a fogamzóképesség fenntartása szempontjából. Ehhez viszont az a legcsábítóbb, ha az általános egészségi és fittségi állapottal összefüggő, arányaiban vékonyabb derék társul. Kutatások alapján minél kisebb ez a bizonyos hányados (minél inkább homokóra-szerű a sziluett), a férfiak annál szebbnek ítélik a női alakot. Az érték kiszámításához kell osztani egymással a derék és a csípő körméretét (pl. 70 cm-es derék, és 100 cm-es csípőbőség), a legvonzóbbnak pedig a 0,7-es arány bizonyult (állítólag pont ilyen a darázsderekú Jessica Alba is). Ugye nem is olyan meglepő, miért tudnak - a sztereotípiákkal látszólag szembemenve - nagyon is vonzóak lenni akár plus size modellek is? A titok az arányokban rejlik.

2. Fiatalságjegyek az arcon és a testen - „neoténia”

Az utódok szempontjából egészségesebb, ha az édesanya nem túl idős, mivel egy fiatalabb nő teste alkalmasabb a gyermek kihordására és táplálására. Az emberiség történelmének hajnalán ez fokozottan érvényesült, így a férfiak érzékennyé váltak az olyan úgynevezett „neoténiás” jegyekre, melyek inkább a fiatalabb lányok jellegzetességei. Ilyenek a kicsi áll és orr, a nagy szemek, a telt ajkak, valamint a szőrtelen test. Ha végignézzük a topmodelleket, általában a fentieknek megfelelő, finom vonásokat találhatunk – bár ehhez az is hozzájárulhat, hogy maguk a modellek is gyakran nagyon fiatalon kerülnek kifutóra vagy a kamerák elé, így egy középkorú, érett nőt igazán kár lenne hozzájuk hasonlítgatni.

3. Fényes haj, ragyogó bőr és körmök

A fentiek megítélésével kapcsolatban nagyon erős kulturális és gyakran változó divathatások is érvényesülnek, de annyi elmondható, hogy a hosszú haj némileg olyannak tekinthető, mint az állatvilágban a díszítő és figyelemfelhívó szerepet betöltő hosszú farktollak, vagy agancsok. A haj megléte (bár betölt valamiféle védő szerepet) nem köthető szorosan az egyed túlélését szolgáló tulajdonságokhoz, így fenntartása tulajdonképpen költséges, energiát és tápanyagokat igényel a személytől. Az, ha egy nőnek csillogó, egészséges hajkoronája van, az azt jelzi, hogy szervezete olyan jó általános egészségi állapotban van, hogy még a haj épségéről is képes „gondoskodni”, ha pedig ez a haj hosszú is, akkor huzamosabb időn keresztül is képes volt fenntartani, tehát egészsége stabil. Így evolúciós szemszögből nem feltétlenül a nők által divatosnak látott forma vagy szín az elsődleges, hanem a minőség!


Következő olvasása
A vonzás szabályai