Barion Pixel
„Ha az ember egyszer megbotlik, azért még ember marad.”
2017. január, 6. írta
dr. Kundrák Villő és dr. Zsellér Ágnes

Szerte a nagyvilágban számos kisebb-nagyobb bűnt követnek el az emberek, amelyet a fennálló jogrendszer alapján az igazságszolgáltatás sokszor börtönbüntetéssel sújt. A letöltendő szabadságvesztéítélteknek a szabadulásukat követő társadalomba való visszatéréshez segítését, a szabadulás utáni új életre való felkészítését a törvények értelmében a végrehajtási intézetben kellene hatékonyan megvalósítani. Azonban ez mind az alkalmazott módszerek, mind a körülmények miatt általában nem tud sikeresen működni. Az elítélteknek nincs lehetőségük a börtönön belüli értelmes időtöltésre, ezáltal gyakran a börton falain belül és kívül sem nyújt számukra semmi sem motivációt. Egy volt rabot idézve: „majd meghalnak az unalomtól.” Legfőkképpen ez áll a rendszeres öngyilkosságok hátterében.

Egy angliai börtön parancsnoka azonban egy napon megelégelte az elítéltek sorozatos éjszakai öngyilkosságait, ezért a BBC munkatársainak ötlete alapján egy új módszert dolgozott ki a fogvatartottak lelki egészségének javítása érdekében.

A kezdeményezés célja a fogvatartottak szellemi és egészségi karbantartása, valamint felkészítése a rácson kívüli életre, egy közös, értelmes tevékenység, a rádiózás keretein belül. Ennek a kezdeményezésnek az alapul vételével jött létre a magyar fogvatartottak reintegrációját segítő Adj Hangot Egyesület.


Az Egyesület először a Váci Fegyház és Börtön országos jellegű végrehajtó intézetben Rács FM néven börtönrádiót hozott létre, biztosítva ezzel az elítéltek között az értelmes és kreatív gondolatok terjedését.

A szerkesztőséghez bizonyos feltételeknek való megfelelés (pl. a jó magaviselet és megfelelő értelmi szint elérése) esetén lehetett csatlakozni. Természetesen eleve kizárásra kerültek az erőszakos bűncselekmények elkövetői, illetve akik elítélésük után is sorozatos súlyos rendbontással bomlasztották a fegyelmet. A kiválasztottakat profi szakemberek vezették be a rádiózás rejtelmeibe, és azóta is töretlen lelkesedéssel segítik munkájukat.

A fogvatartottak által szerkesztett műsorok, melyek tartalmát egy az egyben az elítéltek álmodják meg, elsősorban segítő tartalmúak, a szórakoztatás csak másodlagos célt szolgál. A rádió műsorai számos olyan, a családi, magánéleti problémára választ tudnak adni, amelyre az elítéltek más forrásból nem tudnak megoldásra lelni. Emellett az adásokban számtalan olyan műsor szerepel, amelyek az új, társadalmi szabályoknak megfelelő élet éléséhez nyújtanak támpontot, segítséget. Peldául az egyik műsoron keresztül az elítéltek akár nyelvórákat is vehetnek.

Mindemellett a fogvatartottak a börtön berkein belül a bűnözés magas szintű kitanulása helyett olyan leckéket sajátíthatnak el a rádiózás során, amelyekre sok esetben egész életükben, a társadalom tagjaiként sem nyílt lehetőségük. Többek között megtanulnak normákat, kötelezettségeket betartani, tervezni, felelősséget vállalni, valamint együttműködni embertársaikkal. Ezáltal sok esetben a rádiózásnak köszönhetően ébrednek rá arra, hogy ők maguk is tudnak értéket teremteni, hasznosak lenni. Hozzáteszem teszik mind ezt úgy, hogy eközben nem emészti fel őket a magány.


A 2014-es év mérföldkőnek szamít a fogvatartottak életében: a Szinapszis nevű rendezvényenen való részvétellel ekkor kezdtek el kilépni a börtön kapuján kívülre. A végrehajtási-intézeten kívüli rendezvények szervezői azóta fokozatosan tágabbra nyitják a kapuikat az elítéltek előtt. A rádió tehát hidat teremt a börtönön belüli és az azon kívüli világ között.

A rádió egy további értéke, hogy biztos támpontként szolgál a már szabadultak számára is. Ennek különös fontossága pedig abban rejlik, hogy a szabadulás után az elítéltek igen gyakran érzik úgy, hogy egy légüres térbe kerülnek, ahol senki és semmi nem várja őket. Az Egyesület azonban biztosítja a rádiós tevékenység folytatását a börtönbe való visszajárás útján is.

A kezdeményezés sikerének köszönhetően a váci Rács FM után több börtönrádió is napvilágot látott.

Mára már megállapíthatjuk, hogy a börtönrádió hatékony működése következtében a bv. intézetekben is kialakult a kreatív feladatok megoldására szolgáló csapatmunka, lehetővé vált az elítéltek nagy számát elérő ismeretterjesztés. Az elítéltek szabadulását követően is segítséget nyújt, mert a rádiónak köszönhetően kialakult egy közösség, amely fenntartások nélkül befogadja őket.

Az Adj Hangot Egyesület által működtetett börtönrádió üzemelése egyedi értéket képvisel, mely mind a társadalom, mind a fogvatartottak, mind a büntetés-végrehajtási intézet számára óriási előnyökkel szolgál.

A Diákkör Facebook oldala: https://www.facebook.com/bebvtdk
Az Adj Hangot Egyesület honlapja: https://www.adjhangot.org/en/