Barion Pixel
7 tipp változni akaróknak
2017. január, 8. írta
Panyi Anna

Sokszor keresnek meg a kétségbeesés, a teljes reménytelenség és a tehetetlenségérzés uniójában vergődő emberek azzal a problémával, hogy képtelenek elvégezni egy rájuk nehezedő nagy feladatot vagy kitűzött célt. Akad, aki már az első lépés megtételére sem tudja rászánni magát, másoknak a folyamat végigvitele okoz gondot, így folyton abbahagyják, amit elkezdtek. Legyen szó munkahelyváltáson tépelődő alkalmazottról, szakdolgozatírással küszködő egyetemistáról vagy életmódváltást tervezgető harmincas nőről: a képességek és a szándék megléte még nem garancia a sikeres változtatásra. Rendszerre, saját mércékre és útitársra biztosan szüksége lesz a változni akarónak! Íme néhány tipp a hatékony munkához:

  1. Csináljunk kedvet magunknak a változáshoz! A változás folyamatához és a végeredményhez is rendeljünk hozzá minél több jutalmazó értékű dolgot.
  2. Bontsuk könnyen teljesíthető, belátható szakaszokra az előttünk álló feladatokat! Egyszerre egy szakaszra koncentráljunk csak, és jelöljük, ha elkészültünk vele.
  3. Tűzzünk ki időkereteket! A határidők átláthatóvá teszik, mikor, mi vár ránk.
  4. Alkalmanként álljunk meg egy pillanatra visszatekinteni az elvégzett munkára. Vonjuk le a tanulságokat, és ne feledkezzünk meg az önjutalmazásról sem.
  5. Építsünk be külső kontrollt a rendszerbe. Időről időre számoljunk be “mentorunknak” az addig elvégzett munkánkról.
  6. Szándékunk kihangosítása tovább erősíti elhatározásunkat a változás mellett, illetve így társas támogatásra is számíthatunk. Avassuk be ismerőseinket tervünkbe, legjobb, ha írásos nyoma is marad az elhatározásnak.
  7. Kerüljük a kísértést magukban hordozó helyzeteket és távolítsuk el a változást gátló kulcsingereket a környezetünkből!