Barion Pixel
A hűtlenség pszichológiája
2017. november, 20. írta
Kéry Nikolett

A romantikus kapcsolatok egyik leggyakoribb problémája a hűtlenség. Egyes statisztikák szerint minden második magyar legalább egyszer már félrelépett egy párkapcsolatában, és a legfőbb válóokok között is előkelő helyen szerepel. Mi lehet az oka annak, hogy valaki kikacsint az aktuális kapcsolatából, veszélyeztetve azt? Milyen indíttatásból hozzák meg ennyien ezt a döntést?

Az utóbbi évtizedekben a pszichológia tudománya is felismerte a jelenség aktualitását, és megkezdődtek a feltáró kutatások, sajnos azonban még viszonylag kevés tudományos adat áll a rendelkezésünkre. A megcsalásnak igen sok oka lehet, amelyek függenek a saját belső és a külső, környezeti körülmények komplex együttesétől, azonban arról, hogy általában mik a félrelépés okai, már vannak információink, ahogy arról is, hogy ezen okok tekintetében sincs számottevő különbség férfiak és nők között.

A vonzalom kérdése

Az egyik fő motivációja a félrelépésnek a vonzalom, amelynek két esetéről beszélhetünk. Az egyik a harmadik félhez való ellenállhatatlan vonzódás. Ez a vonzódás általában kizárólag szexuális, lelki-érzelmi telítettsége nincs a viszonynak, mindössze egy alkalmi afférról beszélhetünk.

A harmadik félhez való vonzódás sok esetben fakad saját belső folyamatokból, és nem (csak) abból, hogy elcsábítanak bennünket, vagy hogy a harmadik fél mennyire attraktív. A másik vonzalma ilyenkor táplálkozhat a saját kíváncsiságunkból, amely kielégítésre vár, és abból a társadalmi nyomásból, hogy mindig és mindenkor meg kell ragadnunk a lehetőségeket az életben.


A másik eset, hogy saját magunkat érezzük vonzóbbnak a harmadik fél által. Egyrészt lehetséges, hogy a partnerünktől nem kapjuk meg azt a figyelmet, törődést és rajongást, amelyre alapvetően igényünk van, ezért máshol keressük azt. Másrészt önmagunk számára unalmassá válhatunk, ami miatt vágyunk a változásra, a másságra, és ezt a vágyat egy idegen féllel való izgalmas kaland kielégítheti.

Unalmas párkapcsolat

Az unalom másik esete, amikor nem mi magunk, hanem a párkapcsolat válik unalmassá a számunkra. A mai világban elég sok párkapcsolatot érintő probléma, hogy a partnereknek nincs ideje egymásra a mindennapos teendők közepette, és nincs kapacitása arra, hogy dolgozzanak a kapcsolatukon, ami fásultságot, unalmat eredményezhet. A hosszú párkapcsolat fenntartásának elengedhetetlen feltétele, hogy bizonyos időközönként valami újat, valami izgalmat belecsempésszünk, hogy megelőzzük a fásultságot.

Boldogtalan, haldokló párkapcsolat

Vannak esetek, amikor a boldogtalanság miatt kezdünk el másnál vigaszt találni. A kapcsolat boldogtalanságának végtelen oka lehet, és az ezzel való megküzdésnek is számtalan stratégiája van (hiszen nem reagál erre mindenki félrelépéssel), de sokakat motiválhat, hogy viszonyt kezdjenek valaki mással.

Ezeken kívül még számtalan indokkal magyarázhatjuk félrelépésünket (például a másik hűtlenségének megbosszulása vagy a párkapcsolat szándékos szabotálása). Annyi biztos, hogy minden megcsalás mögött valamilyen (olykor tudattalan) indok, amely intrapszichés vagy interperszonális konfliktusból származik. Ha dolgozunk azért, hogy önmagunk és a párkapcsolatunk is kiegyensúlyozott legyen, akkor megelőzhetjük, vagy legalábbis könnyebben feldolgozhatjuk ezeket a nehézségeket.