Barion Pixel
A szexuális problémákról és megoldásaikról, tabuk nélkül
2016. december, 26. írta
A szexuális problémákról és megoldásaikról, tabuk nélkül
Jog és Pszichológia Tanácsadó Bt., dr. Kundrák Villő

Mocselini Éva szexuálpszichológussal arról beszélgettünk, hogy melyek a praxisában leggyakrabban előforduló szexuális problémák, mik az ezek hátterében meghúzódó okok, és hogy miképpen tudjuk ezeket a nehézségeket áthidalni. A leggyakoribb nehézségek közé tartozik, hogyha csak így felsorolhatnám, mielőtt a témába intenzívebben beleásnánk magunkat, a korai magömlés, a különböző merevedési zavarok, az orgazmus zavarai. Ezeket a problémákat mindenképpen meg kell vizsgálni egyrészt arról az oldalról, hogy van-e valami testi nehézség, valamilyen olyan organikus elváltozás, ami lehetetlenné teszi az együttlétet, másrészt pedig arról az oldalról, hogy milyen pszichés terhelés van tulajdonképpen magán a szexualitáson, az aktuson, a behatoláson, a befogadáson.

A témába mélyebben beleásva magunkat, elsőként mindenképpen azt a különbséget jelölném meg problémaként, amikor más kultúrából érkeznek a párok, és nagyon különbözőek a szexualitásról meglévő ismereteik. Nem tudnak még éretten „párkapcsolódni”, nem ismerik a saját testüket, nem tanítja meg senki nekik, hogy hogyan kell saját maguknak, valamint a párjuknak örömet szerezni. Tulajdonképpen a fiatalok tanításában, szexuális nevelésében benne kéne, hogy legyen, hogy a vágyukat fel tudják ismerni, az orgazmust el tudják érni maguknak. Ezt meg kellene tanítani nekik, egyfajta gyakorlati felkészítésként. Meg kéne tanítani az embereknek, hogy a maszturbálás arra jó, hogy megismerjék a saját testüket, az orgazmusukat, hogy felismerjék azt, és fejlesszék az arra való készségüket.


Egy másik gyakori probléma, hogy nagyon a teljesítményre vagyunk ráhangolódva a szexben. Ebből fakadnak az orgazmus problémák. Ennek a lelki háttere az lehet, hogy az illető nagyon meg szeretne felelni, nagyon jó teljesítményt szeretne nyújtani, és ez átmenetileg nehézségeket okozhat. Ezek az orgazmus problémák azonban egy kis tanítással, gyakorlással azonnal megszüntethetők.

Mindemellett, egy gyerek születése sokszor komoly krízishelyzetet állít elő családdinamikai szempontból, mivel a párból lesz egy hármas felállás, hiszen születik egy, adott esetben két gyermek. A nőknél a testük megváltozása, a hormonális változások sokszor okoznak nehézséget a szexualitásban, és nehezen tudnak visszarázódni a különböző problémáik miatt, a lehangoltságuk, fáradtságuk vagy adott esetben a változások okozta önértékelési gondjaik miatt. Ilyenkor egy hosszú folyamat eredmény lehet, mire a pár újra össze tud hangolódni.

Ha érkezik egy baba, akkor utána miképpen tudnak a párok újra visszaszokni, visszakerülni az eredeti kerékvágásba?

A gyerekágyas időszak elég hosszú, az előbb felsorolt gondok miatt nyilván az együttlétekre nagy valószínűséggel kevesebb idő jut, és eltelik egy bizonyos idő addig, amíg a párok újra fel tudják ezt állítani. Nagyon fontos lenne, hogy megtanulják, hogy az ő párkapcsolatuk a gyerek születése után is egy nagyon fontos dolog a családjuk működésében. Azt, hogy ezt életben kell tartani és néha kettesben kell lenni, és ilyenkor valóban, tudatosan jelen lenni. Valamint nagyon fontos, mivel adott esetben a hormonális változások miatt megváltozhatnak az igények, hogy tudják egymás felé kommunikálni, hogy mit szeretnének: hogy most nincs erre igénye, most kevesebb igénye van, most nem tud úgy odafordulni adott esetben a nő, hogy nem tudja ugyanazt nyújtani, amit előtte. Szépen lassan újra vissza fog rázódni a megszokott medrébe, visszatér az önértékelés és adott esetben a vágy maga, de ez időbe telik, nagy toleranciát, türelmet igényel a pároktól, hogy ezt meg tudják tenni.

Azok a gyakorlati problémákra, amiket felsoroltál, hogyan oldhatóak meg?

Az olyan jellegű problémák, mint az orgazmus zavarai nagyon sokrétűek férfiaknál és nőknél egyaránt. Például a korai magömlést egy nagyon egyszerű és gyakorlati feladatsorral meg lehet szüntetni. Ennek az az egyetlen megoldása van, hogy csinálnia kell a férfinak, maszturbálni kell, és a merevedését fenn kell tartania legalább tizenöt percig anélkül, hogy orgazmusa lenne. Így megtanulja az ebben lévő különböző technikákat: az elszorításos-, valamint a légzéstechnikát, amivel a vágyat meg lehet fékezni, vagy az orgazmus eljövetelét ki lehet tolni. Ehhez nagyon sok gyakorlás kell, és meg kell adni azt az időt, valamint azt a nyugodt körülményt, ahol valóban ezt véghez tudja vinni az illető. Majd amikor már fenn tudja tartani tizenöt percig, akkor ki kell próbálni ugyanezt véghezvinni síkosítóval, és azzal újra megtanulni fenntartani a merevedést tizenöt percig. Ezt persze nagyon egyszerű így elmondani, és nehéz megcsinálni, de mindenképpen kitartónak kell lenni, és úgy megszüntethető a probléma.

Egy másik nehézség, ami nagyon sokszor előfordul, hogy a nő nem jut el ahhoz a megfelelő lelki vagy érzelmi kielégüléshez egy aktusban, amihez szeretne. Például azért, mert a férfi elsieti, nem fektet akkora energiát az előjátékba vagy az utójátékba, és emiatt a nő azt fogja tapasztalni, hogy inkább elfordulna a szexualitástól, mert nem szeretné, hogy egy gyors kielégülés legyen. Hiszen ő arra vágyna, hogy eljusson egy olyan lelki kielégüléshez is, ami szerintem minden nőnek nagy igénye. Ilyen esetben az lehet a megoldás, hogy egy olyan gyakorlatot végeztetünk a párral, hogy egyszerűen csak vetkőzzenek le, és meztelenül, egymás karjában nézzék és simogassák egymást anélkül, hogy mást csinálnának. Tehát tulajdonképpen egy tiltást rakunk bele az egész folyamatba, ami nagyon növeli a vágyat pontosan azért, mert tiltva van. Ilyenkor beindulnak a jól megtanult szokások és dinamikák, úgyhogy ezzel lehet azt megtanítani egy férfinak is, hogy hagyjon időt arra, hogy a nő is megfelelőképpen ráhangolódjon, hogy lelkiekben is ott lehessen, hogy az az egyesülés valóban meglegyen. Hogyha valaki adott esetben az orális szextől való félelmével küzd, ez arra is egy megoldással szolgálhat. Ezt természetesen most nagyon leegyszerűsítve mondtam el, tehát nem feltétlenül alkalmazhatjuk minden esetben ugyanazt a tematikát. Szexuálpszichológusként nagyon fontos, hogy megismerjük azt a személyt, aki hozzánk fordul, és az ő tempójában, azokkal a lehetőségekkel és nehézségekkel számolva próbáljunk segíteni.

De, amint említettem, például az orális szex is okozhat nagy problémát akár mindkét fél részéről, mert hisz a tabu azonnal előkerül, hogy túl közel van az ürítéshez, maga az a szerv is ürít: ugyanez okozhat gondot az anális szexnél is, sokan emiatt nem mernek az anális játékokba belefogni. Pedig például a tantrikus szeretkezésben a legjobb szerető a csiklón, a hüvelyben és a végbélben is egyszerre tud örömet okozni. Fontos tehát, hogy különböző lehetőségeket megtanuljunk, és még a lelki oldalával is foglalkozzunk, így a szex mindkét fél számára kielégítővé válhat.


Következő olvasása
Body shaming non plus ultra?