Barion Pixel
Elég jó vagyok? Az elhanyagoló szülői viselkedés hatásai
2021. augusztus, 2. írta
Rácz Anna Zsófia - RAZS

A szüleink életünkre gyakorolt hatása eltagadhatatlan. Az, hogy ők hogyan bántak velünk gyermekkorunkban, mekkora biztonságot nyújtottak, hogyan szerettek, mennyire következetesen reagáltak a szükségleteinkre, jelentősen befolyásolja a jövőnket. Mindez hat többek között az énképünkre, az önértékelésünkre, a magabiztosságunkra, és a kötődésünkre is.

Kötődés

A kötődésünk lehet biztonságos, vagy bizonytalan: elkerülő, ambivalens vagy dezorganizált. A bizonytalan kötődésünk annak eredménye, ha a szülő érzelmileg elérhetetlen, kiszámíthatatlan, vagy abuzív. Ezek mind elhanyagoló viselkedésmódok.

Elhanyagolás

Elhanyagolásról beszélhetünk fizikai és lélektani értelemben egyaránt. Sajnos előfordul, hogy a gyermek nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges táplálékot, szülői jelenlétet, tetőt a feje fölé, kellő figyelmet, érintést. Tehát akkor, ha érzelmileg nem reagálunk a gyerekre, a fontossági lista végére soroljuk, akkor elhanyagoljuk őt.

Tehát akkor, ha érzelmileg nem reagálunk a gyerekre, a fontossági lista végére soroljuk, akkor elhanyagoljuk őt.

Hatások

Az elhanyagolásnak nagyon sok féle hatása lehet. Ami biztos, hogy a biztonság és a megerősítés hiánya nyomot fog hagyni. 

Az elhanyagoló szülői viselkedésnek eredménye lehet az alacsony önértékelés. Ha egy gyerek kiskorától azt tapasztalja, hogy ő jelentéktelen, nem fontosak az igényei, akkor ezt hosszútávon is cipelheti magával. Az, hogy milyen az önértékelésünk kihat arra, hogy hogyan éljük meg a kudarcainkat, milyen lesz a megküzdésünk, milyen dinamikájú kapcsolatokat fogunk választani. Az alacsony önértékelés, az értektelenség-érzés könnyen sodorhat bele minket mérgező kapcsolatokba, amiben ez a meggyőződésünk magunkról tovább erősödik.

Az is megtörténhet, hogy ez a fajta kiszolgáltatottság, amit a gyermek megél arra fogja őt ösztökélni, hogy minél erősebb kontrollt ragadjon később a kezébe, így a nárcisztikus vonásai felerősödhetnek. Annak érdekében, hogy biztonságban érezze magát mások elnyomásáig is elmehet.

Előfordulhat ezek mellett az is, hogy, ha a szülők verbális vagy fizikai abúzussal fenyegetik őt vagy akár egymást, akkor ezt a működésmódot eltanulhatja és továbbviheti a felnőtt életébe.

Feloldozás

Kiutat jelenthet, ha vannak olyan rokonok a családban, akik figyelnek a gyerekre. Vagy ha olyan közösségekbe kerül, ahol barátok által megtanulhatja, hogy felé lehet őszinte szeretettel és törődéssel fordulni. Hogy bízhat egy másik emberben. Lehetnek olyan tanárai, akik valamilyen szinten jóváírhatják a káros szülői mintát.

A szüleink elkísérnek minket életünk történetében, akarjuk, vagy sem. Viszont nem dől el minden gyermekkorban, hiszen az életünket alakítják, formálják későbbi tapasztalataink: a minket körülvevő emberek, a könyvek, amiket elolvasunk, az információ, amit beengedünk.

 

Ha elhanyagolt gyerkőcöt sodor az utatokba az élet, karoljátok fel, adjátok meg neki a hitet, hogy nem minden ember cserbenhagyó. Kiskorunkban a szüleink a világunk, ezért hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy mindenki olyan, mint ők. Ez az illúzió egy idő után leomlik. Ha valakinek elhanyagolóak a szülei, akkor legyetek ti az illúzió-lerombolók és segítsetek azoknak, akik értéktelennek érzik magukat. Éreztessétek velük, hogy számítanak. Hogy nincsenek egyedül.

Rácz Anna Zsófia - RAZS

pszichológus, coach

 Honlap: https://www.razs.hu/