Barion Pixel
Értelemnélküliség, életnélküliség
2017. március, 27. írta
Értelemnélküliség, életnélküliség
Kiss Anna

Mind pszichológusként, mind magánemberként gyakran futok bele abba, hogy rendkívül sokan céltalannak, értelmetlennek élik meg az életüket, a mindennapjaikat. Nem látják, hogy miért érdemes dolgozniuk, miért érdemes élniük, csak a napi robot kényszerét élik át időről időre, ami elkeseredettséggel tölti el őket. Hogyan találjuk meg azt, amiért érdemes reggelente felkelnünk? Hogyan tudunk egy értékvezérelt, értelemmel teli életet kialakítani?

Az érték, mint iránytű

Ahhoz, hogy értelmet találjunk, értékekre van szükségünk. Mik is azok?
Az érték a szívünk legmélyebb vágya. Az alábbi kérdések feltevése iránytűként szolgálhat ahhoz, hogy megtaláljuk, hogy mi képez számunkra értéket.

  • Hogyan szeretnénk kapcsolódni a világhoz?
  • Mit szeretnénk megvalósítani?
  • Miért lennénk hajlandóak kiállni?
  • Milyen emberek szeretnénk lenni?

Az értékek nem azonosak a célokkal, vágyakkal, szükségletekkel, érzelmekkel vagy az erényekkel.

A legkönnyebben a cél fogalmával keverhetjük össze. A különbség azonban, hogy a célokat el akarjuk érni, míg az értékek az aktuális cselekedeteinket vezérlik.

Olyanok, mint az iránytű: irányt mutatnak, és az úton tartanak az életünk során. Vagyis, amikor például egy érték szerint cselekszünk, az olyan mintha délnek tartanánk. Teljesen mindegy, hogy milyen messze van dél, mert soha nem érhetünk oda, mindig csak az irányába haladhatunk. A célok ezzel szemben elérhető pontok, mint például egy hegy megmászása. Ebben az értelemben a boldogság cél és nem érték, mivel egy-egy pillanatra megvalósíthatjuk, például egy új kapcsolat kialakításakor, vagy a diplománk átvételekor.

Ezért az értékek sokkal jobb erőforrások, motiváló tényezők, mivel mindig ott vannak számunkra.

Az értékek tehát segítenek tisztázni, hogy milyen emberek akarunk lenni, milyen módon akarjuk élni az életünket, és miért akarunk kiállni.

Tisztázzuk az értékeinket

Ahhoz, hogy értelemmel teli életet élhessünk, tisztáznunk kell azokat az értékeket, melyek fontosak számunkra.

Ha tisztázottak az értékek, melyeket fontosnak, meghatározónak érzünk, akkor tisztáznunk kell azokat a cselekedeteket, melyekkel megvalósíthatjuk őket napról napra. Mit kell tennünk, hogy gondoskodó szülők legyünk? Hogyan valósíthatjuk meg a munkánkban a fejlődést, a növekedést? Mit kell tennünk azért, hogy fizikailag fittek, mozgékonyak lehessünk?