Barion Pixel
Hogyan beszélgess gyerekekkel az internetes zaklatásról?
2016. július, 11. írta
Reményiné Csekeő Borbála

1. Beszélgessetek az interneten történtekről! Kérdezd meg kikkel szokott beszélgetni, vannak-e a neten megismert barátai; vannak-e online csoportok, ahol a offline ismerőseivel tud beszélgetni, képeket megosztani! Akár tetszik, akár nem a tizenévesek közösségi életük nagy részét online fórumokon élik. Ha ezt meg akarod akadályozni, beállhat az otthoni állóháború. Inkább próbáld megérteni, ami neki fontos a világhálón és beszélgessetek együtt előnyökről, hátrányokról és veszélyekről is! Tudj róla, mit csinál, amikor "gépezik" vagy "telózik".

2. A cyberbullying online zajló, elhúzódó és szándékos bántalmazást, zaklatást, megfélemlítést jelent. Az esetek nagy többségében van a történetnek offline előzménye. Beszélgess a gyerekekkel a kortárs kapcsolataikról, ismerd a barátait, vedd észre, ha valami nyomasztja!

 3. Készítsd fel a gyerekeket a veszélyekre! Számtalan módon ad lehetőséget az internet a másik bántására, zaklatásra, megfélemlítésre. A leggyakoribb mód talán a sértő, felzaklató vagy fenyegető üzenetek sorozatos küldése, de sokszor a bántás eszköze lehet a hozzájárulás nélkül hozzáférhetővé tett tartalmak megosztása is. Fontos, hogy a gyerekek is tudják: virtuális térben sincs senkinek joga ilyesmihez velük szemben! És ő sem tehet olyat a világhálón, amit a valós térben nem tenne meg.


 4. Segíts segítséget kérni! Akkor várható el, hogy a gyerekünk beszéljen egy internetes zaklatásról, vagy bármi más vele kapcsolatos fontos dologról, ha elérhetőek vagyunk számára: ha van tér, van idő, van megfelelő alkalom kicsit nehezebb, mélyebb dolgokról zavartalanul beszélgetni. Kulcskérdés, hogy mi a gyerek tapasztalata általában arról, hogy hogyan fogadják a felnőttek, ha ő a figyelmüket kéri, vagy ha valamiben segítségre szorul. Ha a gyerekek túl sokszor hallják, hogy intézzék el a dolgokat egymás közt, vagy azt, hogy ne árulkodjanak, nem fognak segítséget kérni akkor sem, ha a neten bántják őket!

 5. Mutass jó példát! Beszélj róla, hogy te mire és hogyan használod az internetet! Fontos minta, hogy mi mit és miért mutatunk meg a családunkról, hogyan nyilvánítunk véleményt és mindez mennyire látható, mennyire követhető a gyerekeinknek. Érdemes az online világba való bevezetést egy folyamatnak tekinteni és ebben a folyamatban a gyerekek mellett haladni.

 6. Az internetes viselkedés, az ott megnyilvánuló szociális kompetenciák, önvédelmi készségek nem függetlenek az offline világtól! Sőt! Aki általában is jobban tud boldogulni a társas viszonyok terén, az könnyebben fog utat találni az online közösségek útvesztőiben is. Beszélgessetek az osztály közösségről, a barátok közötti konfliktusokról, azok békés megoldásairól.


 7. Ha egy gyerek elkövetője a cyberbullyingnak, ő is segítségre szorul! Beszélgess vele! Ő hogyan érzi magát a kortársak között? Őt bántották-e? Ő kapott-e segítséget?

 8. Ha egy gyerek tanúja a cyberbullyingnak, azzal tudod segíteni, hogy szemlélőből segítővé váljon. Ezt például azzal tudod elősegíteni, ha a sokat beszélgetsz vele az egymásért viselt felelősségről, a barátságról, a közösségek erejéről és azokról a viselkedéses szabályokról, amelyek offline és online egyaránt érvényesek!

 9. Ha egy gyerek áldozata a cyberbullyingnak, a legfontosabb, hogy számíthasson az érzelmi támogatásodra! Ismered el a haragja, fájdalma, félelme jogosságát! Ne kelts benne bűntudatot, sőt, erősítsd meg: teljesen mindegy, hogy ő mit tett, azzal senkinek nem volt joga visszaélni, kihasználni. Ha kell, mond el újra és újra, hogy senkinek nincs joga őt bántani, és joga van segítséget kérni!

 10. Kérj te is segítséget! A Kék Vonal segélyszámán a szülőkkel is szívesen átgondoljuk a lehetőségeket. Ha a cyberbullying mögött iskolai történések állnak, és ez elég gyakran kiderül a beszélgetésekből, akkor fontos az osztályfőnök, az iskolapszichológus bevonása.

A zaklatás online utakon is bűncselekmény. Lehetséges, hogy szükséges rendőrségi intézkedés a hatékony megoldáshoz. A hozzájárulásunk nélkül közzétett fotókat, a káros vagy illegális tartalmakat, be kell jelenteni, ezt a biztonsagosinternet.hu bejelentő űrlapján akár névtelenül is megtehetjük.

18058118-1-41 Köszönjük, hogy adója 1%-ával támogatja a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkáját!