Barion Pixel
Mindfulnesszel az időstressz ellen
2017. június, 8. írta
Papp Lili

“Ha én ördög lennék, és kapnék egy megbízást egy még nagyobb ördögtől, hogy tegyem tönkre az Isten által teremtett világot, pontosan azt csinálnám, amit most az ember: siettetnék.”- ezzel a Popper Péter idézettel indult Horváth Ágnes mindfulness oktató előadása a 2017-es Pszinapszis előadássorozaton. Végig rohanjuk az életünket, miközben ébren töltött időnk 47%-ában nem vagyunk tudatában annak, amit csinálunk, berögzült automatizmusok irányítanak minket. A folyamatos időhiány okozta stressz csökkentésére léteznek bevett módszerek, de vajon elérhetünk-e tartós eredményt szemléletváltás nélkül?

Siker vagy boldogság?

Kutatások során két fajta hozzáállást különítettek el: a sikerorientált embereket, akik fókuszában mindig egy elérendő cél áll és a boldogságukat hajlamosak késleltetni annak érdekében, hogy elérjék ezt a bizonyos célt. Ezzel szemben vannak, akiknek az elsődleges szempont a saját boldogságuk és ezzel összhangban alakítják ki céljaikat és az odáig vezető utat. A mi kultúránkban olyannyira az előbbi hozzáállás jellemző, hogy hajlamosak vagyunk a boldogságunkat az újabb és újabb elérendő célokhoz kötni, ezzel pedig háttérbe szorul az elégedettség megélése. Így a sikerhez sokkal inkább a stressz kapcsolódik a mi fogalmaink szerint, mint a boldogság.

Hogyan reagálunk a stresszre?

Két főbb agyterület két nagyon különböző választ tud adni egy stresszhelyzetre: a prefrontális kéreg lehetővé teszi, hogy átgondoljuk, kielemezzük a szituációt, megoldási lehetőségeket keressünk. Ez általában időigényes folyamat, ráadásul a prefrontális kéreg-pont az alapos feldolgozás és az erős érzelmi reakciók kontroll alatt tartása miatt- könnyen kifárad. A másik fajta reakcióért egy sokkal ősibb terület, a limbikus rendszer felel. Itt nincs alapos elemzés, ez a terület gyors és automatikus, válaszokat ad, ami életmentő tud lenni, amikor egyszerűen nincs időnk kiértékelni a szituációt, csak el kell ugranunk a felénk száguldó autó elől. Bonyolultabb stresszhelyzeteket viszont jobb, ha nem ezek az automatizmusok irányítanak. Ennek ellenére a prefrontális kéreg kimerülésével hajlamosakká válunk pánikreakciók irányítása alatt végezni a fontos feladatainkat is.

Mindfulness - a tudatos jelenlét

A mindfulness irányzata alapvetően a buddhista filozófiának az alapelveit igyekszik bevezetni a pszichológiába. Elsődleges törekvése, hogy spiritualitástól mentesen és a nyugati ember számára is fogyasztható módon átadja azt a keleti bölcsességet, hogy fontos megélni az életünket és megfigyelni, befogadni minden pillanatot. A szemlélet fókuszában soha nem az adott probléma megoldása, hanem annak megfigyelése és megértése van. Egyik alapmódszere a meditáció, aminek célja a jelenlét tudatosítása és ezzel együtt annak a megélése, hogy mi magunk irányítjuk az életünket és nem a berögzült automatikus válaszaink. A meditáció során a stresszt is lehet tudatosítani, hogy hogyan tapasztaljuk, a megfigyelés pedig már egy lépés a megfelelő válasz kialakítása felé. A mindfulness életfelfogás, módszer és napi rutin is egyben és működik, mert az agyunk képes változni. Ez a „szuperszámítógép” a fejünkben folyamatosan tanul és újra strukturálja magát annak függvényében, hogy milyen ingereknek tesszük ki: hogyan gondolkodunk és hogy éljük az életünket. Rá tudjuk szoktatni arra, hogy több mindent tudatosítson, jobban megértse saját működését és így bölcsebb válaszokat adjon a rögzült, automatikus reakciók helyett. A hozzáállásunk megváltoztatásával nem csak hatékonyabban tudjuk megoldani a problémáinkat, de az általános közérzetünk is javul.