Barion Pixel
Mitől leszünk boldogok a munkánkban? Csíkszentmihályi Mihály válaszolt
2017. április, 24. írta
Mitől leszünk boldogok a munkánkban? Csíkszentmihályi Mihály válaszolt
Helstáb Laura

Amikor pályát választunk, sokszor a jó fizetés vagy a magas presztízs befolyásolja a döntésünket, van azonban egy fontosabb összetevő, ami segíthet a tartós boldogság elérésében a munkánkban. Csíkszentmihályi Mihály előadásában arról hallhattunk, hogyan kerülhetjük el a flow segítségével a kiégést.

Mindig is nagyon szerettem írni, mert ez az a tevékenység, amely közben átélem a flow élményt: a környezetem és az idő megszűnik számomra létezni, ha egy cikken dolgozom, visz előre a lendület, nem érzem, ha éhes vagy szomjas vagyok, csak én és az írás létezik. Ezért gondoltam, jó ötlet lesz olyan szakmát választani, ahol egész nap írhatok: újságíró lettem. Amikor viszont már ott ültem és reggeltől estig cikkeket írtam, valahogy elveszett a flow: már nem azért írtam, mert élveztem, hanem mert ebből kellett megélnem. A mennyiség volt az elvárás, így egy idő után úgy éreztem, futószalagon gyártom a cikkeket minden cél és értelem nélkül: ez volt a hírportálok lélekölő világa. Belefásultam, motiválatlanná váltam, kiégtem – egy év alatt. És elkezdtem keresni az okokat.

Flow és kiégés

A munkánk az életünk jelentős hányadát kiteszi, ezért abszolút nem mindegy, mennyire kiteljesítő számunkra és mit élünk át közben. Ahogy azt magam is megtapasztaltam, a flow hiánya akkor is kiégéshez vezethet, ha érdeklődésünk és képességeik szerint választunk szakmát, így nagyon sok fiatal pályakezdő él át hasonló élményeket, amelyek akár a pálya elhagyásához is vezethetnek. Csíkszentmihályi Mihály, a „flow atyja” szerint akkor kerülünk a flow állapotába, amikor olyan, számunkra élvezetes tevékenységet végzünk, ami minimális kihívást jelent, és az annak megfelelő képességeinket használhatjuk, fejleszthetjük általa. A flowt egy olyan tudatállapotként definiálja, amikor minden érzékszervünkkel jelen vagyunk abban, amit csinálunk, a koncentrációnk egy helyen összpontosul és teljesen elmélyülünk a tevékenységünkben. Kutatásában azt találta, hogy az emberek gyakran számolnak be flow élményről a hobbijuk művelése közben, mint például a kertészkedés vagy főzés, de gyakran ebbe az állapotba kerülünk vezetés, a barátainkkal beszélgetés, vagy a munka által is.[i] Szerinte a flow bármilyen tevékenység közben átélhető, ha a feltételei adottak.

A flow feltételei

Kevés munkáltató tudja, hogy az alkalmazottak a flow állapotában tudják a teljesítményük csúcsát nyújtani. A multitasking, folyamatosan csipogó telefonok és a koncentráció megosztása mind megakadályozzák, hogy flowba kerüljünk: ahhoz, hogy elérhessük ezt az állapotot a munkában, fontos, hogy tudjunk huzamosabb ideig megzavarás nélkül egy feladatra fókuszálni.[ii] A fókuszálás képessége fejleszthető a tudatos jelenlét vagy mindfulness meditáció által, és egy olyan munkakörnyezet kialakításával, ahol nem zavarnak meg állandóan a feladatunkban. A flow másik összetevője, hogy a képességeink és a kihívások egyensúlyban legyenek: ha túl könnyűek a feladataink, unatkozni kezdünk, ha viszont túl nehezek, az szorongást vált ki belőlünk. Ezért van szükség folyamatos fejlődésre és tanulásra: egy idő után minden begyakorolttá válik, és kellenek az új kihívások, hogy megmaradhassunk a flow szintjén. Gondoljuk végig, milyen feladatokat teljesítünk a munkánk során, és ezek mennyire használják ki a képességeinket – lehetne őket hatékonyabban, gyorsabban, máshogy csinálni?

A kiteljesítő munkához persze az is elengedhetetlen, hogy értelmet találjunk benne, és a képességeinket valami olyasmi szolgálatába állítsuk, ami számunkra is fontos célt képvisel. Miután ott hagytam a hírportálok világát, hónapok kellettek hozzá, hogy újra úgy tudjak írni, hogy átjár közben a flow. Az adott új lendületet, amikor már nem az volt a munkám célja, hogy kattintást termeljek egy oldalnak, hanem volt időm újra elmélyedni egy-egy érdekes témában. A munkám örömet okozó céllá vált, nem eszközzé.


Következő olvasása
Hogyan érezd magad jobban?