Barion Pixel
Könyvajánló - William P. Young: A viskó
2016. augusztus, 16. írta
Könyvajánló - William P. Young: A viskó
Kiss Laura

Szinte minden ember megfordul élete során hosszabb-rövidebb időre a viskóban. Falait olykor a körülmények húzzák fel, olykor pedig mi építjük magunk köré. Ajtaját mások is kitárhatják előttünk, de nekünk kell átlépnünk a küszöbön ahhoz, hogy újra éltető friss levegőhöz jussunk a szabadban.

Odoo • Image and Text

 
A viskó lényegében a saját fájdalmainkból épített helyet szimbolizálja, ahová beragadunk, ahol megsérülünk, azt a helyet, ahol a fájdalmaink és szégyenünk összpontosul. A saját magunk által épített falak vélt vagy valós biztonságot nyújthatnak számunkra, de ennek ára van. Könnyen megrekedhetünk, s a viskó rövidesen magányunk, az élet illúziójának színhelyévé válhat. Pedig a nehéz helyzetek átvészelésében jól működő kapcsolataink nagy segítségünkre lehetnek.

 William P. Young vallásos színezettel átitatott regénye egy nem hétköznapi emberi sorsot mutat be számunkra. A misztikus légkört, mely a könyv velejét alkotja, izgalmasan ellensúlyozza a megrendítő valóság, hiszen a regényírót megtörtént eset - egy kislány elrablása - ihlette meg. Pusztán a befejezés elegendő indokot szolgáltatna számunkra az olvasásra, de az út, amelyen keresztül az író elvezet bennünket a megoldáshoz, szintén meglepő és tanulságos egyben. A regény lebilincseli az olvasót és nem ereszti a zárszó után sem.

A viskó rávilágít arra, hogy gondolataink befolyásolják közérzetünket. Míg a bánat, gond, gyűlölet, bosszú hátrányosan befolyásolhatja testi teljesítőképességünket, addig egy kedvező hír vagy a társas együttlét öröme jelentősen fokozhatja tetterőnket. A főhős segítségével ráébredhetünk arra, hogy negatív gondolataink és érzelmeink csökkentése tudatos erőfeszítéssel vagy segítő kezek által egy minőségibb életet eredményezhet. Tanácsokat kaphatunk ahhoz, hogyan tekintsünk embertársainkra, saját és mások vétkeire, hibáira úgy, hogy ezáltal is oldódjanak sérelmeink, csüggedtségünk, haragunk, s egész emberként élhessük meg a pillanatot.

A kötet mindenkinek ajánlott, aki szeretne legalább az olvasása idejére egy kissé emelkedett hangulatba kerülni, s egy olyan világba csöppenni, amely nem mellőzi a rosszat, de a megszokottól eltérő módon tekint arra.

A könyvklubhoz itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/1929819653916705